Op H2O wordt weer gebouwd

Kachels van vuurvast beton worden straks op H2O vervaardigd. Ook het bouwbedrijf opereert dan vanaf deze locatie.

De winterwind waait door het pand op bedrijventerrein H2O. Dus is het nu nog koud in Het Warme Huys. Maar over een maandje of twee hoopt Rik Schermer de kachels in de showroom aan het begin van de Duurzaamheidsstraat te kunnen aansteken. Kachels die Rik Schermer en zijn vader Peter in dit pand gaan produceren en verkopen. Het hout ligt al klaar, opgestapeld op de kale betonnen vloer.

Als er gebouwd wordt op het lege H2O, val dat meteen op. Rik en Peter Schermer hebben ook een bouwbedrijf en doen dus alles zelf. Zoon Rik toont waar de kachels komen te staan die het pand straks gaan verwarmen. In het dak is al te zien waar de pijp naar buiten gaat. “De architect vroeg zich af of we het boven, waar het kantoor komt, warm zouden krijgen. Maar ik ben eerder bang dat het té warm wordt” zegt Schermer.

Beton
Het Warme Huys bouwt kachels van vuurvast beton. Die hebben volgens Schermer als bijkomend voordeel dat ze weinig CO2 uitstoten. De temperatuur in zo’n kachel kan oplopen tot 800 graden Celcius, maar de buitenkant kan zonder problemen aangeraakt worden. En waar bij een open haard het grootste deel van de warmte via de schoorsteen in de buitenlucht verdwijnt, wordt de warmte bij deze kachels opgeslagen in het beton.

In het vuur staren is er niet bij. Een open haard is ‘hakken en stoken voor de gezelligheid, zegt Schermer. Hun kachels hebben slechts een klein raampje om te kijken of het vuur nog brandt. “Maar ik vind wel dat je er veel sfeer van krijgt.” Het is straks allemaal te ervaren in de showroom van het pand. “Want als je een auto koopt, wil je er ook in rijden.

Vader en zoon Schermer bestieren straks ook hun bouwbedrijf vanuit het pand tegenover Souman en naast – afgezien van een flink stuk weiland – Van Gullik. Rik Schermer vindt het gezellig op het bedrijvenpark. “Iedereen zwaait naar elkaar, het is net een klein dorpje.” Hij heeft er het volste vertrouwen in dat er de komende jaren flink bijgebouwd wordt.

Cruijffiaans
Zelf verwachten ze nog een maand of twee bezig te zijn. “Maar we hebben geen haast, het stookseizoen is toch bijna voorbij. En het is af als het af is”, zegt hij Cruijffiaans. Een ding is zeker: vader en zoon Schermer zitten er straks warmpjes bij.   

De Stentor, vrijdag 26 februari 2016
Tekst: Floris Brandriet (f.brandriet@destentor.nl), Foto: Henri van der Beek