H2O biedt ruimte om te groeien

Meer ruimte, logistieke voordelen en een flinke sprong als het gaat om duurzaamheid. In juli 2017 hebben CONSMEMA, KTB en ROTHI, onderdeel van THE MACHINERY GROUP, zich samen gevestigd in een nieuw pand op Bedrijvenpark H2O. ‘H2O biedt de ruimte om te groeien mét behoud van vakmanschap en personeel’, vertelt directeur Johan Kooij.

Toen in 2005 de vraag aan Kooij werd voorgelegd of hij CONSMEMA wilde overnemen, zag hij dat als een uitgelezen kans om zijn ondernemerszin te uiten. ‘Ik zag het als een uitdaging om de organisatie te professionaliseren en zo te groeien naar een succesvolle bedrijfsvoering. De afgelopen 10 jaar is dat gelukt, maar het ruimtegebrek op onze huidige locatie belemmert ons in onze verdere groeistrategie’, vertelt Kooij.

Productieruimte en hijscapaciteit
THE MACHINERY GROUP heeft op Bedrijvenpark H2O 1,2 hectare grond gekocht. Met CONSMEMA als leverancier van producten in staal, aluminium en rvs, KTB als ontwerper van speciaalmachines en constructies, en machinefabriek ROTHI is een bedrijfslocatie met voldoende productiecapaciteit van groot belang. ‘We hebben 4.800 vierkante meter productieruimte en 50 ton hijscapaciteit. Ook beschikken we over drie grote productiehallen met de mogelijkheid om er in de toekomst nog twee hallen bij te bouwen’, vertelt Kooij. ‘Niet alleen qua oppervlakte, ook qua hijshoogte en hijscapaciteit zijn we er dus flink op vooruit gegaan.’

Zelfvoorzienend pand
Kooij heeft daarnaast heel bewust gekozen voor een duurzaam pand waarin zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van gas. ‘Ik vind dat we niet afhankelijk moeten zijn van gas. De opwarming van de aarde vormt immers een risico. Om dat echt aan te kunnen pakken, moeten we er met z’n allen voor gaan. Het geeft me wel een goed gevoel om dergelijke duurzame keuzes te maken.’ In het nieuwe pand wordt daarom volledig op stroom gewerkt. ‘We hebben een warmtepomp waarmee we de vloeren verwarmen en koelen in de zomerperiode. Ook hebben we gekozen voor hoogwaardige installaties met warmteterugwinning voor de spuitcabine en lasrookmachines. We hebben bovendien een SDE-subsidie, zodat we het dak kunnen voorzien van zonnepanelen en zo zelfs zelfvoorzienend kunnen worden.’

Ons grootste project is de nieuwe rioleringsfabriek voor Kijlstra Riolering

Consmema - Johan KooijInternationale speler
THE MACHINERY GROUP werkt als leverancier van turn-key projecten en modules voor klanten uit binnen- en buitenland. Bedrijven als Marin, Deltares, Hellenic Petroleum en IHC behoren tot de klantenportefeuille. Kooij: ‘Ons grootste project was de nieuwe rioleringsfabriek voor Kijlstra Riolering. We hebben een volledig nieuwe fabriek ontworpen voor het duurzaam produceren van betonnen rioolbuizen met ZVB. We hebben de fabriekslayout ontworpen en alle mallen en transportsystemen ontwikkeld.’ Als internationale speler kiest THE MACHINERY GROUP toch heel bewust voor een vestiging in de Regio Zwolle. Eén van de belangrijkste redenen om in Hattem te blijven, is het behoud van medewerkers en vakmanschap. ‘Het is lastig om goede mensen te vinden. Veel collega’s wonen in de buurt. Als je die wilt behouden, moeten ze binnen afzienbare tijd op hun werk kunnen zijn. Door naar H2O te verhuizen, kunnen we onze mensen en vakmanschap behouden én doorgroeien.’

Logistieke voordelen
Niet alleen qua ruimte biedt H2O groeikansen, ook de logistieke voordelen zijn groot. ‘Logistiek speelt een belangrijke rol en we hebben bovendien te maken met veel breedte- en hoogtetransport. Op onze huidige locatie moet het verkeer door de wijk en dat kan op zich best, maar rotondes zijn niet ideaal. Een goede aansluiting is dus van groot belang. En als straks de nieuwe afrit wordt gerealiseerd, zijn we nog sneller op de A50 en de A28. Dat maakt H2O voor ons echt tot een toplocatie.’