Knipscheer vestigt zich op Bedrijvenpark H2O

Knipscheer Infrastructuur verhuist zijn vestiging in Wezep in de loop van 2020 naar het nieuwe bedrijventerrein H2O. Deze locatie is één van de zeven vestigingen die het bedrijf telt. Knipscheer koos voor Hattemerbroek vanwege onder andere de prettige cultuur in deze omgeving. ‘Gemeenten bekommeren zich om hun inwoners.’

Uit Zon magazine #10     tekst: Mirjam van Huet    fotografie: Peter Timmer

De riolering van de Rondweg vervangen en de wegen van de nieuwbouwwijk De Zeuven Heuvels bestraten. Deze en andere projecten doet Knipscheer Infrastructuur in Wezep. ‘Wij doen klussen van 100 euro tot 4 à 5 miljoen euro’, beschrijft directeur-eigenaar René Knipscheer de breedte aan activiteiten. ‘Van een kolk herstellen tot en met het bouwen van een complete brug. Vaak is de overheid onze opdrachtgever, maar ook voor bedrijven en particulieren werken we.’ Bij het infrabedrijf voor weg- en waterbouw en civiele betonbouw werken 80 mensen, waarvan 20 op kantoor en 60 in de praktijk. Het familiebedrijf is in 1980 opgericht door Jan Knipscheer. Zoon René besloot het 20 jaar geleden over te nemen. Naast het hoofdkantoor in Almere, telt Knipscheer nog 5 locaties, waarvan vestiging Wezep komend jaar verhuist naar het nieuwe bedrijventerrein in Hattemerbroek: H2O. Bovendien komt er op termijn nog een zevende vestiging bij: de gehuurde locatie in Heerenveen zal plaatsmaken voor een eigen gebouw. De uitbreiding van locaties sluit aan bij de geleidelijke groei van het bedrijf; Knipscheer verdubbelde zijn omzet in de laatste 10 jaar van 15 naar 30 miljoen op jaarbasis.

Snel op locatie

Met de verschillende vestigingen zijn de medewerkers snel op de locaties waar hun klanten zich bevinden. ‘We bedienen de bovenste helft van het land. Utrecht, ’t Gooi, Amsterdam, Hasselt, Zwolle, Wezep, Heerenveen. Mijn vader koos destijds voor Almere als vestigingslocatie, omdat je vanuit daar snel overal kunt zijn. Ik woon nu zelf weer in Dronten en ook die plaats ligt centraal.’

Netwerk

Voor ieder gebied een eigen locatie. Dat is de filosofie achter de diverse vestigingen. ‘Ik zeg wel eens; een ander bedrijf sleept met bouwketen, wij investeren in vastgoed. Daardoor beperken we de hoeveelheid kilometers. Dat past binnen onze duurzaamheidsgedachte. Bovendien zorgt iedere locatie weer voor een nieuw netwerk.’ De keuze voor Hattemerbroek is mede ingegeven oor het grote aantal medewerkers dat uit Wezep en omgeving komt. ‘Hier worden jongeren gestimuleerd om in de bouw en infra aan het werk te gaan. De jongens zijn er blij mee dat we hier nu een vestiging hebben. Daarmee blijft het werk dichtbij voor hen.’

Cultuur

Knipscheer complimenteert de cultuur van Wezep, Hattem en andere omliggende plaatsen. ‘Gemeenten kijken hier nog echt welke aanbieders met lokale werknemers werken. Dat vind ik heel goed. Ze bekommeren zich om hun inwoners, ze zorgen voor de mensen van hier’, zegt de ondernemer, die met grote regelmaat door gemeenten wordt uitgenodigd om in te schrijven op aanbestedingen.

Centraal

H2O ligt centraal in dit gebied en heeft een goede ontsluiting naar de A28 en A50. ‘Vanuit Hattemerbroek zijn we snel bij onze vestigingen in Dronten en Emmeloord. Zo houden we de synergie met de andere vestigingen. Wat ons ook over de streep trok bij de keuze voor H2O, is het goede terreinbeheer. Zaken als groenonderhoud zijn centraal geregeld. Zo weten we zeker dat het in de loop der jaren een mooi terrein blijft.’

Wij zien toekomst in waterstof

Duurzaam

Op de vraag wat het toekomstdoel is voor Knipscheer, antwoordt de ondernemer prompt: ‘duurzaamheid’. ‘We willen steeds duurzamer werken. We willen met ons materieel van de diesel af. Dat moet op basis van elektriciteit of waterstof gaan draaien. Het liefst slaan we elektriciteit over; wij zien toekomst in waterstof.’

Energieneutraal

Het nieuwe gebouw op H2O wordt energieneutraal, dankzij meerdere duurzaamheidsmaatregelen. ‘Het dak ligt vol met zonnepanelen en we werken met een warmtewisselaar, waarmee we de warmte uit de buitenlucht inzetten voor verwarming en koeling van het gebouw.’ Binnen het managementteam van Knipscheer is veel aandacht voor duurzaamheid. ‘We brainstormen geregeld wat we kunnen doen op dit vlak. Wat zijn de innovaties van de toekomst? Ik geloof in de toepassing van waterstof. Op de nieuwe locatie op H2O is de bovenverdieping nog vrij, dat biedt ruimte voor groei. Voorlopig gebruiken we die ruimte om innovaties op het gebied van waterstof te ontwikkelen. ‘Of duurzame innovaties niet te veel tijd en geld kosten? Nee, absoluut niet. Allereerst moeten we aan het milieu denken. En ten tweede, fossiele brandstoffen worden duurder. Dus op de langere termijn is duurzaamheid ook voordeliger.’

Lees het volledige ZON magazine #10 Winter 2019/2020