Intelligentie op hoogte

Heb het niet over steigerbouw met hem, want dat dekt de lading bepaald niet. Jeroen Jansen, algemeen directeur Yelloo, zegt stellig: ‘Yelloo is partner in renovatie en, in samenwerking met zusterbedrijf JAKO, ook in nieuwbouw. Zowel in de bouw als in de industrie. We regelen alles wat met logistiek ter plekke te maken heeft. Denk niet alleen aan bouwobjecten. We maken vluchtwegen voor evenementen en ook bijvoorbeeld trappentorens voor extra en veilige ontsluiting van een project.’

We kennen de naam Yelloo vermoedelijk allemaal. Het bedrijf heeft een ijzersterk logo en, gezien de aard van de werkzaamheden waaronder industriële projecten, ook spectaculaire objecten waarop de naam te zien is. Denk aan de spitse toren van de Dominicanenkerk in Zwolle. Of aan de voormalige watertoren in Zwolle, omgebouwd tot appartementen. Jansen: ‘Wij leveren intelligentie op hoogte. Steigers, hangbruggen, bouwliften, enzovoorts. Dat is het materiaal en materieel waarmee we werken. Daaraan vooraf gaat een proces van ontwerp en engineering. Het gaat om veilig werken op hoogte. Niet alleen voor de mensen die op hoogte werken, ook voor alle mensen in de omgeving. Het gaat om collectieve veiligheid.’ Directeur Klaas Kragt vult aan: ‘Bij Yelloo werken mensen met 30, 35 jaar ervaring in het vak. Met onze intelligente dienstverlening ontzorgen we onze bouwpartners.’

Uit het dal
In 2013 ging het Zwolse Yelloo door een diep dal. Een faillissement was onontkoombaar. Jansen: ‘Het was op het dieptepunt in de markt. Medewerkers hadden al vakantiegeld ingeleverd, dat mocht niet baten. Toch heb ik mijn gevoel gevolgd, het bedrijf gekocht en met het bedrijf een doorstart gemaakt. Ik merkte bij de medewerkers geloof in de toekomst en bereidheid om een stap extra te zetten. Er ontstond een gevoel van we doen het samen. Dat gevoel is gebleven. Wel deed het zeer om van mensen afscheid te moeten nemen. Nu werken zo’n 30 mensen bij Yelloo. In totaal werken bij Yelloo en JAKO samen 85 FTE in vaste dienst. Daarnaast werken we met eenflexibele schil van 120 mensen. We werken door heel Nederland, van Heerenveen tot Roermond, van Breda tot Almere. De regio Rotterdam/Delft biedt ons kansen. Daar is veel hoogbouw waarvan de gevels onderhoud of vernieuwing vragen. Zo onderzoeken we of de trolleys voor de glasbewassing zwaar genoeg zijn of verzwaard kunnen worden voor de bevestiging van onze hangbruggen.’

Locatiekeus
Toen het huurcontract van het bedrijfspand in Zwolle afliep kwamen Jansen en Kragt voor de keus te staan. Gaan we dit pand moderniseren en aanpassen of gaan we nieuw bouwen? Jansen: ‘We waren er snel uit. Ik wilde een hypermodern gebouw voor Yelloo, een voorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Maatschappelijk verantwoord ondernemen, dat is wat opdrachtgevers ook van ons vragen. Nieuwbouw was de beste optie. Ik koos voor bedrijventerrein H2O om twee redenen. Met het voordeel van de gunstige grondprijs werd het bouwbudget aangevuld om onze ambities mogelijk te maken. Door betonkernactivering wordt ons gebouw zowel verwarmd als gekoeld.

In alle ruimtes meten sensoren continu het CO2-gehalte en wordt aan de hand van de resultaten op maat geventileerd. Vraaggestuurd dus. Data zijn beschikbaar over welke ruimtes veel of weinig zijn gebruikt. Hier kan de schoonmaak op inspelen. We hebben een duurzaam binnenklimaat op het niveau van Frisse Scholen, zoals de rijksoverheid dat voor scholen propageert. Tweede reden was de goede ligging en ontsluiting, op het knooppunt van de A28 richting Amersfoort en de A50 richting Apeldoorn. Ik denk dat 80 procent van ons werk aan deze kant van de IJssel plaatsvindt. De zichtlocatie is mooi meegenomen. Ons terrein heeft een frontzijde van 200 meter aan de A50.’

Aandacht
Yelloo is klaar voor de toekomst. Op het terrein van 15.000 vierkante meter kunnen zij goed uit de voeten. Er is een mogelijkheid met nog eens 3.000 vierkante meter uit te breiden. Zowel in het pand als buiten op het goed beveiligde terrein ligt een imposante hoeveelheid materiaal en materieel die het hele land door gaat. Er is warme aandacht voor de medewerkers. Yelloo verzorgt in samenwerking met een onderwijsinstelling opleidingen voor steigermonteurs. Voor de vele medewerkers die uit Zwolle komen, worden binnenkort elektrische fietsen beschikbaar gesteld. Ook dat is maatschappelijk verantwoord ondernemen.